Er du grøn på det danske arbejdsmarked, men skal snart træde ind på arbejdsmarkedets præmisser, er der nogle ting du bør vide først. Lån penge og lån dem hurtigt, kan være et rart første-valg for mange usikre arbejdstagere. Er man usikker på arbejdet og føler ikke, at man er i stand til at efterleve krav om produktivitet, gode initiativer og progressive tankegange, kan det virke som en hurtigt og nem ide at låne penge, frem for at melde sig ind i a-kasser.

Overvej at melde dig ind i en A-kasse

Står du og skal tage dine spæde skridt på det danske arbejdsmarkedet, er det først og fremmest vigtigt, du finder dig en god a-kasse. En a-kasse er, ofte, en del af en fagforening, som varetager arbejdsmodtagerens interesser. A-kassen tilbyder økonomisk kompensation i tilfælde af arbejdsløshed, i form af f.eks. dagpenge. Det kan være rart at have en sikkerhed i sin a-kasse, hvis det uheldige tilfælde sker – at du bliver fyret eller siger op, uden udsigt til andet arbejde lige foreløbig.

Arbejdsmarkedet er mange ting

A-kasser og fagforeninger er centrale ord, når det kommer til det danske arbejdsmarkedet. Det danske arbejdsmarked er særligt specielt, da arbejdsmarkedet bygger på septemberforligets “grundlove”, for det danske arbejdsmarked. Septemberforliget i 1899 er det forlig der blev indgået, af arbejdstagere og arbejdsgivere, efter en langvarig strejke, der indbefattede sult og fattigdom. På septemberforligets skuldre, hviler den danske model, som er en ganske særlig del af det danske arbejdsmarked.

Den danske model skal ikke tages for givet

Vi er, i dag, blevet opdraget med et solidt og solidarisk arbejdsmarked. Vi kan, som lønmodtagere, strejke og stille krav til arbejdsgiverne. Den danske model karakteriseres bla. ved at evt. konflikter skal løses internt, mellem lønmodtageren og arbejdsgiveren, og regeringen, som udgangspunkt, ikke bryder ind i evt. forhandlinger, og sætter nye krav og betingelser. Den danske model beskytter begge parter, da forhandlingerne til sidst skal ende ud i en overenskomst, der skal godkendes af begge parter. Det er derfor ikke en mulighed at den ene part underkender den anden.

Husk at tænke dig om inden du melder dig ind i fagforeninger

Der er forskellige fagforeninger til forskellige erhverv. Da fagforeningerne har eksisteret i nogle år, er der da også begyndt at komme nye bud den traditionelle fagforening. Den danske model kan kun fungere, hvis alle acceptere dens præmisser, og ikke forsøger sig med smuthuller af den ene eller anden slags. Så tænk over hvilken fagforening du ønsker, inden du beslutter dig.

Sådan kommer du godt ind på arbejdsmarkedet

Sådan kommer du godt ind på arbejdsmarkedet